Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Polański chce čeliť spravodlivosti v USA

Roman Polański
Roman Polański

ŽENEVA - Režisér Roman Polański sa možno rozhodne čeliť spravodlivosti v USA, aby sa vyhol zdĺhavému procesu vydania stíhanej osoby. Povedal to v stredu jeden z právnikov režiséra snímok ako Rosemary má dieťatko (1968) alebo Čínska štvrť (1974), ktorého 26. septembra zatkli v Zürichu na základe 31 rokov starého amerického zatykača.

"Ak sa bude proces predlžovať, nie je nemožné, že sa Roman Polański rozhodne obhájiť sa v Spojených štátoch, kde existujú isté argumenty v jeho prospech," povedal jeho právnik Georges Kiejman pre francúzsku rozhlasovú stanicu Europe 1. Polański sa v roku 1977 priznal, že mal pohlavný styk s 13-ročným dievčaťom a uzavrel dohodu o vine a treste. V roku 1978 však ušiel do Francúzska, kde bol mimo dosahu americkej jurisdikcie.

V USA mu naďalej hrozí 50 rokov za mrežami. V súčasnosti je vo väzbe v Švajčiarsku. Jeho právnici požiadali o prepustenie, no súd to nepovolil s odvolaním na "veľké" riziko úteku. Sedemdesiatšesťročný režisér filmov Pianista (2002), Ples upírov (1967) či Tess (1979), ktorý má francúzske a poľské občianstvo, trpel v posledných dňoch depresiami a bol v opatere lekárov. Americké súdy majú na podanie oficiálnej žiadosti o jeho vydanie lehotu 60 dní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu