Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Fischerove lietadlo sa pokazilo, v Bruseli bude meškať

Ján Fischer
Ján Fischer

PRAHA - Vládne lietadlo českého premiéra Jana Fischera malo v stredu pri odlete do Bruselu poruchu a predseda vlády tak bude na pripravovanú schôdzku s predsedom Európskej rady Fredrikom Reinfeldtom a predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom o ratifikácii Lisabonskej zmluvy v Česku meškať.

Fisher mal pôvodne odletieť do sídla Európskej únie o 9.20. Let ale skomplikovala porucha na hydraulike, a vládna delegácia tak čaká na náhradné lietadlo z Pardubíc. Podľa vládnych zdrojov by sa ale plánované stretnutie nemalo zrušiť a lídri by hlavnú očakávaného tému stretnutia mali stihnúť prerokovať.

Schôdzka premiéra Fischera s európskymi lídrami by mala objasniť priebeh dokončenia ratifikácie Lisabonskej zmluvy v Českej republike. Prezident Václav Klasu totiž s jej podpisom stále čaká na verdikt Ústavného súdu ČR, ktorý sa zaoberá sťažnosťou skupiny senátorov, či je reformná zmluva v súlade s českou legislatívou. Po kladnom výsledku írskeho referenda a plánovaného stredajšieho podpisu dokumentu poľským prezidentom Lechom Kaczyńským sa Česko stane poslednou krajinou v Európskej únii, ktorá dokument neschválila.

Poruchy strojov vládnej letky sú v Česku časté. Posledný prípad sa stal minulý rok v apríli, keď z Talianska cestoval bývalý minister životného prostredia Martin Bursík. Lietadlu vtedy prasklo predné sklo. Poruchu na stroji zažil v roku 2005 aj prezident Klaus na ceste do Vatikánu. Pre prasknuté sklo vtedy museli núdzovo pristáť v Mníchove.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu