Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Gašparovič a Fischer si uctili pamiatku Dubčeka a obetí komunizmu

Slovenský prezident Ivan Gašparovič a rakúsky prezident Heinz Fischer
Slovenský prezident Ivan Gašparovič a rakúsky prezident Heinz Fischer

BRATISLAVA - Slovenský a rakúsky prezident Ivan Gašparovič a Heinz Fischer si dnes pripomenuli 40. výročie okupácie bývalého Československa vojskami Varšavskej zmluvy a postavili sa proti násilnému riešeniu konfliktov vo svete.

Obaja štátnici si tiež uctili pamiatku vedúcej osobnosti Pražskej jari Alexandra Dubčeka, ako aj obetí komunizmu. "Spoločná Európa sa musí vždy zasadzovať o mierové riešenia akýchkoľvek konfliktov a povedať jasné nie akémukoľvek násiliu," vyhlásil Fischer. Invázia armád piatich štátov východného bloku na územie Československa znamenala koniec reformného procesu v krajine.

Podľa Fischera však udalosti z roku 1968 prispeli k pádu komunizmu v roku 1989 a koncu železnej opony. Ostnatý drôt na hraniciach oddeľoval počas komunizmu Československo aj od slobodného Rakúska. "Šesťdesiatyôsmy rok v Československu ukázal, že tanky, obrnené transportéry a stovky ozbrojených vojakov nikdy neprinášajú slobodu. Ani v 21. storočí tanky slobodu nebudú prinášať," povedal slovenský prezident.

Prezidenti položili kvety k buste Dubčeka pred budovou parlamentu, ešte predtým si pri pamätníku pod hradom Devín uctili ľudí, ktorí boli usmrtení na hraniciach Československa pri pokuse o útek za železnú oponu alebo boli násilne vyhnaní zo svojej vlasti. Fischer sa dnes stretne aj s českým prezidentom Václavom Klausom, aby si pripomenuli výročie okupácie z 21. augusta 1968.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu