Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Chávez už necíti Bushovu síru ale Obamovu nádej

Hugo Chavez
Hugo Chavez

NEW YORK - Venezuelský prezident Hugo Chávez vo štvrtok účastníkom zasadania Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov povedal, že už necíti "síru" ale "nádej". Narážal tak na vlastný prejav na tej istej pôde spred troch rokov, kedy vtedajšieho amerického prezidenta Georgea W. Busha označil za "diabla".

"Nesmrdí to tu po síre. Je to preč. Cítiť už niečo iné. Vonia to nádejou, vo svojom srdci máte nádej," povedal Chávez počas takmer hodinového prejavu v narážke na súčasného šéfa americkej administratívy Baracka Obamu. Zároveň ho vyzval, aby sa pridal na "socialistickú stranu". "Poďte, pridajte sa k Osi zla," vyhlásil vtipkujúci Chávez. Bushovo meno síce celý čas ani raz nespomenul, pri narážkach na neho však prítomných svetových lídrov varoval, aby po ňom nehádzali topánky.

"Včera sem prišiel diabol a toto miesto stále smrdí po síre. Prišiel sem, akoby vlastnil celý svet," povedal Chávez v roku 2006 po predchádzajúcom Bushovom prejave na pôde OSN. V ďalších pasážach svojho prejavu označil amerického prezidenta za klamára a tyrana a upozornil, že Bush podporuje "falošnú demokraciu elity" a "demokraciu bômb".

Venezuelský prezident je známy svojou protiamerickou rétorikou a spojenectvom s krajinami, ktorých režimy USA považujú za nepriateľské. Venezuela je však najväčším dodávateľom ropy do USA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu