Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Za protestmi v Iráne stoja USA a Európa, tvrdí Chávez

Hugo Chávez
Hugo Chávez

MARACAY - Venezuelský prezident Hugo Chávez v stredu vyjadril presvedčenie, že na podnecovaní povolebných nepokojov v Iráne sa podieľali Spojené štáty americké a nešpecifikované európske krajiny.

Ako vyhlásil na summite obchodnej organizácie Bolívarská alternatíva pre Ameriky (ALBA), protesty proti sporným výsledkom prezidentských volieb v islamskej republike sa zdajú byť súčasťou stratégie amerických a európskych tajných služieb s cieľom destabilizovať znepriatelené vlády. Chávez pritom opäť vyjadril podporu iránskemu prezidentovi Mahmúdovi Ahmadínedžádovi, ktorého spravodlivým víťazstvom vo voľbách 12. júna si je "úplne istý".

Nepokoje v Iráne podľa Cháveza zodpovedajú schéme známej z viacerých krajín, kde za podobnými udalosťami "stojí CIA a mocnárska ruka európskych krajín a Spojených štátov". "Toto je podľa môjho názoru to, čo sa deje v Iráne," povedal venezuelský prezident pred lídrami Ekvádoru, Bolívie a ďalších latinskoamerických krajín. Chávez obviňuje USA okrem iného aj z podporovania prevratu proti jeho režimu v roku 2002, čo však Washington popiera.

Organizácia ALBA, ktorú založili latinskoamerické ľavicové vlády ako alternatívu k obchodným paktom zo strany USA, v stredu prijala troch nových členov. Pôvodnú šesťčlennú zostavu, ktorú tvorili Venezuela, Kuba, Bolívia, Dominika, Honduras a Nikaragua, doplnili Antigua a Barbuda, Svätý Vincent a Grenadíny a Ekvádor. Podľa Cháveza bude ALBA zastúpená aj na svetovom finančnom summite OSN, ktorý sa začal v stredu v New Yorku. Priamo z Venezuely mali do New Yorku vycestovať ľavicoví prezidenti Ekvádoru a Bolívie, zatiaľ čo Chávez namiesto seba vyslal svojho ministra financií Aliho Rodrígueza.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu