Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Chávez ocenil fidelovskú briadku španielskeho kráľa

Hugo Chávez
Hugo Chávez

MADRID - Venezuelský prezident Hugo Chávez v piatok uzavrel svoje turné po deviatich krajinách v Španielsku, kam prišiel po štvrtkových rokovaniach v Rusku.

Počas svojej krátkej návštevy na Pyrenejskom polostrove sa stretol s oboma najvyššími ústavnými činiteľmi - premiérom Josém Luísom Rodriguézom Zapaterom a kráľom Juanom Carlosom. Na programe rokovaní boli obchodné dohody, pričom stretnutie sprevádzala príjemná atmosféra. Chávez si dokonca zavtipkoval na účet španielskeho kráľa a jeho nového imidžu. Kontroverzný venezuelský líder mu povedal, že teraz vyzerá ako bývalý kubánsky líder Fidel Castro. Obaja tak dokumentovali fakt, že vzájomný incident spred dvoch rokov je už zabudnutý.

"Nechal si narásť briadku, ako Fidel," povedal venezuelský prezident Juanovi Carlosovi. Ten priznal, že sa pokúsil zmeniť svoj imidž. Následne absolvovali 30-minutové rokovanie v monarchovom paláci. Potvrdili tak fakt, že diplomatické i obchodné vzťahy medzi Caracasom a Madridom sú na dobrej úrovni. Obe strany dohodli sa totiž nedávno na tom, že Venezuela bude dodávať Španielsku ropu, výmenou za čo vybuduje Madrid na východe juhoamerickej krajiny elektráreň. Ako sa Chávez predtým vyjadril na margo vzájomných vzťahov, Španielsko a Venezuela sú dušami, ktoré potrebujú jedna druhú.

Venezuelský prezident, ktorý v posledných dňoch okrem iných navštívil Irán, Bielorusko či Rusko, ešte pred svojim príchodom na Pyrenejský polostrov varoval tamojšie i európske médiá pred kampaňou voči nemu a jemu podobným lídrom. Ako vyhlásil, "nás, ktorí bojujeme za skutočnú demokraciu nazývate tyranmi a mnohých tyranov nazývate demokratmi".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu