Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

V Iráne sa vraj vyrábajú jadrové zbrane

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Iránske exilové opozičné hnutie vo štvrtok vyhlásilo, že má informácie o existencii dvoch predtým neznámych zariadení neďaleko Teheránu, ktoré vláda používa na výrobu jadrových hlavíc.

"Zdrojom z prostredia opozície sa podarilo odhaliť dve centrá, ktoré pracujú priamo na výrobe nukleárnej výzbroje a ktoré boli až doteraz utajené," povedal reportérom v Paríži Mehdí Abrihamčí z hnutia Ľudoví mudžáhidovia Iránu.

Ako dodal, zariadenia využívajú na výskum a výrobu jadrových hlavíc. Abrihamčí podľa vlastných slov tieto informácie poskytol aj Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE). Podľa aktuálnej správy MAAE Irán v poslednom období spomalil výrobu obohateného uránu, súhlasil s prísnejším monitorovaním zariadení na spracovanie jadrového materiálu a umožnil inšpektorom OSN prístup k výskumnému reaktoru.

Irán novú správu agentúry privítal, obohacovania uránu sa však nemieni vzdať. Kontroverzný proces sa využíva na výrobu jadrového paliva, výsledný materiál je však použiteľný v jadrovej bombe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu