Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

USA a Rusko sa dohodli na texte o jadrovom odzbrojení

MOSKVA - Spojené štáty americké a Rusko sa dohodli na texte deklarácie vytyčujúcej štruktúru pre novú dohodu, ktorá by nahradila kľúčovú zmluvu o obmedzení počtu jadrových zbraní z čias studenej vojny.

Tú by mali podpísať prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medvedev. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra Interfax. "Text dokumentu bol prijatý," uviedla agentúra citujúc nemenovaný zdroj z ruského ministerstva zahraničných vecí pár hodín po tom, ako Obama odletel z Washingtonu do Moskvy. Podpísanie deklarácie o obnove Zmluvy o obmedzení strategických zbraní (START) z roku 1991, ktorej platnosť vyprší v decembri, by mal byť najvýznamnejším výsledkom summitu Obamu a Medvedeva.

Rusko minulý mesiac varovalo Spojené štáty, že neobmedzí svoj jadrový arzenál, kým sa Washington jasne nevyjadrí, či bude pokračovať v kontroverznom pláne rozširovania svojho systému protiraketovej obrany o základne v strednej Európe. Vo všeobecnosti sa však hovorí o tom, že by mali obe strany znížiť počet svojich jadrových hlavíc minimálne o štvrtinu. Moskva však uviedla, že nová dohoda o jadrovom odzbrojení by nemala znížiť počet bojových hlavíc pod 1500 na každej strane.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu