Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Ľubľana obvinila fínskeho novinára z ohovárania a urážok

Janez Janša
Janez Janša (Zdroj: SITA)

ĽUBĽANA - Slovinsko v piatok oficiálne vznieslo obvinenia voči novinárovi verejnoprávnej fínskej vysielacej spoločnosti Magnusovi Berglundovi, ktorý sa mal dopustiť ohovárania a urážky na cti niektorých členov bývalej slovinskej vlády vrátane jej predsedu Janeza Janšu.

Ľubľana tak vyhovela minuloročnej výzve práve zo strany bývalého premiéra na začatie konania voči Berglundovi. Dôvodom je jeho kontroverzná reportáž o prijatí úplatkov slovinskou vládou výmenou za udelenie zákazky fínskej firme, od ktorej Ľubľana následne kúpila obrnené vozidla v hodnote takmer 280 miliónov eur. Ak by uznali fínskeho novinára vinným, hrozí mu šesť mesiacov za mrežami, Helsinki ho však odmietajú vydať. Podľa slovinského práva štát, oficiálne inštitúcie, štátni úradníci a príslušníci slovinskej armády majú možnosť podať žalobu za ohováranie. Ako na margo celej záležitosti povedal riaditeľ Medzinárodného tlačového inštitútu (IPI) David Badge, politici si musia zvyknúť na väčšiu kritiku ako bežní občania a vytváranie rozdielnych zákonov pre politikov a občanov nemá v demokratickej spoločnosti miesto. Slovinsko by preto čím skôr malo tento prípad zmiesť zo stola, dodal Badge.

Janša v októbri 2008 vyzval prokuratúru, aby podnikla právne kroky voči Berglundovi, ktorý ho obvinil z korupcie. Janša požiadal prokuratúru o začatie súdneho konania voči novinárovi fínskej televízie za ohováranie. Dnes už bývalý slovinský premiér prehral v minuloročných parlamentných voľbách a dôležitú úlohu v kampani zohral práve korupčný škandál. Janša pritom akúkoľvek vinu odmietol a vyzval Fína, aby sa mu ospravedlnil. Berglund tak urobiť odmietol a potvrdil, že za reportážou si stojí. Tú odvysielali v septembri 2008 a reportér v nej tvrdí, že viacerí vysokopostavení slovinskí predstavitelia zobrali úplatok za to, že krajina kúpila obrnené vozidlá v hodnote 278 miliónov eur od fínskej firmy Patria.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu