Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Fica podráždili postreky, novinára označil za idiota

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA – Komáre a postreky vyvolali podráždenú reakciu premiéra Roberta Fica, ktorý na Úrade vlády označil redaktora denníka SME za idiota.

Novinár sa zaujímal o zmenu jeho postoja k postrekom, na ktoré ešte včera vláda nereagovala a dnes na ne vyčlenila 300 tisíc eur. Premiéra zrejme vyprovokoval záver otázky, v ktorej sa novinár spýtal, či „nie je za zmenou postoja aj to, že máte na Záhorí chatu.“

„Ste idiot,“ odpovedal premiér na otázku. Na otázku, akým právom niekomu nadáva do idiotov uviedol: „No lebo ak ma niekto napríklad obviní z denníka SME, že som dal si postaviť klimatizovaný tunel, alebo že som založil v Bielorusku veľvyslanectvo, alebo ďalšie a ďalšie nezmysly, ktoré uverejňujete a takýchto redaktorov som označil za idiotov,  označujem dnes za idiota aj redaktora, ktorý sa ma spýta, že či ideme riešiť komárov na Záhorí preto, lebo tam mám nejakú chatu. A trvám na tomto vyjadrení.“

Na postreky proti premnoženým komárom na Záhorí pridelí štát približne 300 tisíc eur. Komáre sa premnožili po vyliatí rieky Morava, čím podľa starostov obcí v priľahlej oblasti vznikla neúnosná situácia. "Obce aj vzhľadom na svetovú hospodársku krízu nie sú schopné samostatne konať," zdôvodnil Fico rozhodnutie.

Ešte v utorok starostovia Suchohradu, Vysokej pri Morave, Gajár a Záhorskej Vsi avizovali, že zvolávajú krízové štáby a vyhlasujú III. stupeň ochrany. Reagovali tak na neúspešné rokovanie na ministerstve životného prostredia a Úrade vlády, kde ich vypočuli, no finančnú pomoc na zabezpečenie postrekov proti komárom neprisľúbili.

O tom, že komáre sa stali témou svedčia aj vyjadrenia opozície. Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda zachytil prognózy, že Slovensko čaká rok komárov a kliešťov, už na jar. Bol preto podľa jeho slov dostatok času sa na takúto situáciu pripraviť. 

"Viem sa vžiť do kože týchto ľudí, lebo komáre sú nepríjemné aj v Bratislave. Na druhej strane je jasné, že je tu celý rad inštitúcií, do ktorých kompetencií tento problém spadá," upozornil. "Aj z toho, čo som počul, že sa starostovia záhorských obcí nevedeli dovolať na Krajský úrad životného prostredia lebo sú dovolenky, vyplýva, že štátne úrady nefungujú," dodal.

Fica podráždili postreky, novinára označil za idiota
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu