Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Po rozšírení požiarov museli zachraňovať dovolenkárov

(Zdroj: SITA)

TERUEL - Požiare, ktoré sa rozšírili v Španielsku, Francúzsku a Grécku, si v piatok vyžiadali zásahy tisícov požiarnikov, ktorí museli vyslobodzovať dovolenkárov z pláží. Iba v posledných troch dňoch zomrelo následkom požiarov sedem ľudí.

Z pláže Capo Pecora na juhozápadnej Sardínii museli záchranári pomocou helikoptér a člnov dostať vo štvrtok v noci 120 ľudí do bezpečia potom, ako ich uväznili plamene. Neďaleko najväčšieho sardínskeho mesta Cagliari strávili väzni noc na pobreží, pretože oheň ohrozoval väznicu. Šesť separátnych požiarov zničilo na ostrove 10 000 hektárov lesa.

Stovky hasičov sa snažili v piatok pomocou postrekovacích lietadiel dostať ohne pod kontrolu. V Španielsku zomreli v priebehu troch dní 5 hasiči a zhorelo 10 600 hektárov pôdy, najmä na severovýchode krajiny. Najväčší oheň vypukol v Sierra de Cabrera v provincii Almeria, kde museli evakuovať 1500 ľudí.

Vo Francúzsku boli zranení traja hasiči bojujúci s tromi požiarmi, ktoré zničili 4000 hektárov lesa a krovín na ostrove Korzika. Oheň zničil 10 domov a približne 50 áut. Lesný požiar, ktorý horel od stredy pri francúzskom meste Marseille, spôsobila streľba počas vojenského cvičenia Cudzineckej légie. Oheň spálil 1300 hektárov porastu a zničil niekoľko domov na predmestí Marseille.

Jeden hasič utrpel popáleniny a štyroch záchranárov museli ošetriť po inhalácii dymu. Miesto požiaru vo štvrtok navštívil premiér François Fillon, ktorý prisľúbil prísne potrestanie zodpovedných. Používanie svetlíc je v južnom Francúzsku zakázané a uskutočniť sa môže len na základe špeciálneho povolenia. Fillon nariadil armáde, aby pomohla odstrániť škody spôsobené požiarom.

Niekoľko požiarov vypuklo v Grécku, najmä na Peloponéze a na ostrove Evia, kde padol za obeť lesy aj farmy. V noci zo štvrtku na piatok bojovalo viac ako 200 hasičov v Turecku s ohňom, ktorý vypukol na smetisku, no rozšíril sa do lesa v oblasti mesta Bodrum.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu