Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Pápežovi odporučili v Česku nehovoriť nemecky

Benedikt XIV
Benedikt XIV (Zdroj: SITA)

PRAHA - Pápež Benedikt XVI. nebude počas svojej septembrovej návštevy v Českej republike hovoriť svojim rodným jazykom. "Nemčinu mu ľudia okolo neho vyhovorili kvôli historickým súvislostiam," uviedol podľa spravodajského portálu iDnes.cz jeden z organizátorov návštevy.

Na rozdiel od svojho predchodcu Jána Pavla II. si pápež na češtinu netrúfa, a preto bude hovoriť prevažne anglicky.

Cirkevní predstavitelia sa údajne obávajú, že by pápežova nemčina mohla Čechov podráždiť a pripomenúť napäté česko-nemecké vzťahy z minulosti. Jedným z dôvodov je tiež vyhnúť sa rečiam o jeho mladosti v nacistickom Nemecku.

Pápež bude teda hovoriť hlavne anglicky. Najväčšie kázanie na omši v Brne a v Starej Boleslavi prednesie v taliančine, jednotlivé odseky bude do češtiny prekladať český kňaz. Nemčina zaznie len na Pražskom hrade pri zdvorilostnom stretnutí s prezidentom Václavom Klausom. Ten si údajne zaumienil, že chce s hlavou katolíckej cirkvi hovoriť nemecky, pretože tento jazyk ovláda. Na letisku ho však oficiálne privíta v angličtine. Ttridsaťčlenný pápežský sprievod bude ubytovaný v hoteli Four Seasons neďaleko Karlovho mostu.

Návštevu, ktorá sa uskutoční od 26. do 28. septembra, zaháji pápež na vlastné prianie v pražskom kostole Panny Márie na Malej Strane, kde je známa soška Pražského Jezuliatka. Po obede v apoštolskej nunciatúre sa presunie v papamobile na Pražský hrad. Čaká ho stretnutie s prezidentom Klausom a schôdzky s predstaviteľmi politického a spoločenského života. Prvý deň zavŕši spoločnou modlitbou s cirkevnými predstaviteľmi v katedrále sv. Víta.

V nedeľu pápež odcestuje do Brna, kde odslúži omšu na letisku Brno-Tuřany. Očakáva sa účasť asi 200 tisíc veriacich z ČR i zahraničia. Na pondelok, posledný deň pápežovej návštevy, pripadá sviatok svätého Václava, patróna Čiech. Benedikt XVI. bude celebrovať omšu v meste Stará Boleslav, kde pri tejto príležitosti vyrastie pódium a auditórium pre asi 30 tisíc ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu