Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Raketoplán Endeavour sa po štarte možno poškodil

(Zdroj: SITA)

MYS CANAVERAL – Na šiestykrát sa dnes krátko po polnoci podarilo odštartovať americký raketoplán Endeavour so sedemčlennou posádkou. Od vonkajších nádrží sa podľa NASA oddelilo niekoľko úlomkov a možno stroj poškodili.

Osem až deväť úlomkov asi z izolačnej peny či ľadu odpadlo z externej nádrže v prvých minútach po štarte. Niekoľko z nich narazilo do raketoplánu, ktorý mohli poškodiť. Povedal hovorca amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Bill Gerstenmaier.

Američania majú z podobnej situácie obavy od katastrofy raketoplánu Columbia v roku 2003. Vtedy poškodila tepelný štít odpadnutá izolačná pena a stroj sa počas vstupu do atmosféry rozpadol. Zahynuli v ňom piati muži a dve ženy posádky.

Hovorca NASA zatiaľ upokojoval, že raketoplán zasiahli len dva až tri úlomky a zatiaľ sa nič nedeje. „Problém by mohol byť na zadnej časti raketoplánu. To uvidíme v okamžiku, kedy sa raketoplán otočí krátko pred piatkovým pripojením sa k vesmírnej stanici ISS. Z nej to umožní podrobne pozorovať tepelný štít a uvidieť prípadné poškodenia.“

Na posádku raketoplánu čaká šestnásťdenná denná misia. Popri rôznych zariadeniach a nových batériách vezie nového člena posádky vesmírnej stanice. Japonca Koičiho Wakatu, ktorý bol hore od marca, nahradí Američan Timothy Kopra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu