Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Odložené štarty Endeavouru stáli zatiaľ 4,5 milióna dolárov

Raketoplán Endeavour
Raketoplán Endeavour (Zdroj: SITA)

CAPE CANAVERAL - Búrky a problémy s únikom vodíka, ktoré zapríčinili päť zmarených štartov raketoplánu Endeavour, stáli americký Národný úrad pre letectvo a vesmír 4,5 milióna dolárov (v prepočte asi 3,19 milióna eur).

Raketoplán sa opäť pokúsi vydať na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z Kennedyho vesmírneho strediska dnes o 18:03 miestneho času (štvrtok 00:03 stredoeurópskeho letného času). Pravdepodobnosť nepriaznivého počasia je 40-percentná. Celková suma 4,5 milióna dolárov zahŕňa náklady na palivo, vypúšťanie a opätovné tankovanie nádrží a platy zamestnancov a zamestnankýň.

Ako uviedol hovorca NASA Allard Beutel, ide o malú sumu v porovnaní s celkovým rozpočtom úradu. Len samotný raketoplán Endeavour, ktorý postavili ako náhradu za Challenger, stál 1,7 miliardy dolárov (približne 1,2 miliardy eur). Ak raketoplán neodštartuje dnes, poslednú možnosť bude mať vo štvrtok. V piatok 24. júla totiž Rusko vysiela na ISS nákladnú loď Progress.

Napriek tomu, že ruské úrady prijali možnosť, že Endeavour vzlietne aj vo štvrtok, manažér letovej integrácie Mike Moses uviedol, že by to mohlo prekaziť piaty plánovaný výstup astronautov Endeavouru do vesmíru. Ak sa raketoplánu nepodarí opustiť Zem dnes ani vo štvrtok, najbližšiu možnosť bude mať 26. júla. Endeavour vynesie na ISS poslednú časť japonského laboratória Kibo.

Dvaja astronauti majú počas misie naplánovaných päť výstupov do otvoreného vesmíru, kde by tak mali stráviť spolu 32,5 hodiny. Sedemčlennú posádku tvoria šiesti Američania a Kanaďanka Julie Payette. Po spojení raketoplánu so stanicou bude na ISS 13 ľudí, čo je doteraz najvyšší počet. Novým dlhodobým členom posádky ISS sa stane Tim Kopra. Nahradí japonského astronauta Koichiho Wakatu, ktorý na ISS žije už viac ako tri mesiace.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu