Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Novinárka nosí nohavice, hrozí jej 40 rán bičom

(Zdroj: Jupiterimages)

CHARTÚM - Známej sudánskej novinárke hrozí 40 rán bičom po tom, ako ju tamojší islamský režim obvinil z nosenia "neslušného" oblečenia.

Lubnu Ahmadovú al-Husajnovú, ktorá píše pre ľavicové noviny as-Saháfa a spolupracuje s mediálnym oddelením Misie OSN v Sudáne, zatkli začiatkom júla v Chartúme.

Ako uviedla pre tlačovú agentúru AFP, prečinu sa mala dopustiť 3. júla, keď navštívila jednu z reštaurácií v hlavom meste. Zariadenie navštívila aj polícia, ktorá predviedla na stanicu ženy v nohaviciach. "Odviedli mňa a ďalších 12 mladých žien vrátane južaniek," povedala al-Husajnová, pričom hovorila o ženách pochádzajúcich zo sudánskeho animistického a kresťanského juhu, kde neplatí islamské právo ako na moslimskom severe.

"O dva dni 10 z nich predvolali na policajnú stanicu v centre Chartúmu a každá dostala 10 rán," dodala novinárka, ktorá nosí moslimskú šatku. Proti ostatným ženám vrátane al-Husajnovej vzniesli obvinenia z "neslušného konania alebo takého, ktoré narúša verejnú morálku, či nosenia neslušného oblečenia".

V prípade usvedčenia im hrozí podľa zákona 40 rán. Al-Husajnová nevedela, kedy sa začne pojednávanie v jej prípade. Na rozdiel od niektorých krajín v regióne, v oblasti Perzského zálivu majú sudánske ženy významné miesto vo verejnom živote. Organizácie pre ľudské práva však upozorňujú, že niektoré sudánske zákony sú napriek tomu diskriminačné.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu