Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Hemingway mal byť agentom KGB

LONDÝN - Slávny americký spisovateľ Ernest Hemingway bol v štyridsiatych rokoch minulého storočia agentom sovietskej tajnej služby KGB. Nie však veľmi užitočným. Tvrdí to kniha The Rise and Fall of the KGB in America (Vzostup a pád KGB v Amerike), ktorú vydalo americké nakladateľstvo Yale University Press.

Ako informoval britský denník The Guardian, záznamy o Hemingwayovi vraj našiel v moskovských archívoch niekdajšej sovietskej rozviedky jeden z troch spoluautorov knihy Alexander Vasiljev, sám bývalý dôstojník KGB.

Hemingwaya mala sovietska špionáž získať v roku 1941 pred jeho cestou do Číny. Dostal krycie meno Argo. Pri stretnutiach so sovietskymi agentmi v Havane a v Londýne „opakovane vyjadroval želanie a ochotu nám pomôcť". Neposkytol ale „žiadne politické informácie“ a nikdy nebol „preverený v praktickej práci.“ Preto kontakty s ním koncom štyridsiatych rokov minulého storočia ukončili, cituje The Guardian knihu.

Hemingway sa počas druhej svetovej vojny, kedy žil prevažne na Kube, snažil pomáhať tiež americkému vojenskému námorníctvu. Na jeho povestnej jachte Pilar sa pokúšal hľadať vo vodách severne od Kuby nemecké ponorky, ale ani tam príliš nezabodoval. Zbadal len jednu. Podľa britských novín môže kvôli tejto knihe Hemingwayove meno „stratiť časť svojho lesku“.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu