Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Islandský parlament rozhodne o vstupe do EÚ

REJKJAVÍK - Islandský parlament v pondelok hlasovaním rozhodne, či má krajina vstúpiť do Európskej únie.

Premiérka Johanna Sigurdardóttirová počas víkendu povedala, že ak parlament "dá v pondelok zelenú" vstupu do únie, Island do konca júla predloží žiadosť o pristúpenie k 27 členom európskeho bloku. Podľa premiérky by sa tak mohlo stať 27. júla na zasadnutí ministrov zahraničia EÚ. Sigurdatóttirová vyzvala všetkých 63 poslancov, aby konali rýchlo a zabezpečili odovzdanie potrebných dokumentov na vstup do EÚ podľa plánu. Podľa premiérky členstvo v únii je najlepšou cestou na stabilizovanie islandskej ekonomiky ťažko postihnutej svetovou finančnou krízou.

Predchádzajúca islandská vláda odstúpila pre neschopnosť odvrátiť finančnú krízu, ktorá zruinovala ekonomiku krajiny. Prijatie rezolúcie v parlamente umožní vláde proeurópskych sociálnych demokratov premiérky Sigurdardóttirovej a euroskeptickej Ľavicovej strany zelených začať s úniou prístupové rozhovory. O členstve krajiny v únii však rozhodnú s konečnou platnosťou občania v referende.

Predstavitelia EÚ uviedli, že členské štáty posúdia žiadosť Islandu o vstup pravdepodobne kladne. Prístupové rozhovory by mali prebehnúť hladko vzhľadom na väzby medzi Islandom a 27-členným blokom, ktoré sú už v súčasnosti silné. Podpora pre členstvo v únii vzrástla na Islande po krachu hlavných komerčných bánk a kolapse meny minulý rok v októbri, keď krajina požiadala o pomoc Medzinárodný menový fond a viaceré európske štáty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu