Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Čínska armáda obsadila vzbúrené Urumči

Čínska armáda obsadzuje Urumči Zobraziť galériu (4)
Čínska armáda obsadzuje Urumči

URUMČI - Čínska armáda v stredu obsadila hlavné mesto provincie Sin-ťiang Urumči, ktoré sa v minulých dňoch stalo dejiskom masových protivládnych protestov príslušníkov ujgurskej menšiny.

Podľa reportéra agentúry AFP vláda do mesta vyslala stovky armádnych vozov s po zuby ozbrojenými vojakmi. "Bránime ľud," kričali podľa reportéra zborovo vojaci, keď prechádzali centrom mesta. Nad Urumči okrem toho podľa AFP neprestajne lietajú vojenské vrtuľníky. Kvôli nepokojom v Urumči sa už v utorok nečakane vrátil do vlasti z návštevy Talianska aj čínsky prezident Chu Ťin-tchao. Prezident sa tak nezúčastní ani na nadchádzajúcom summite G8 v L´Aquile, ktoré bolo hlavným dôvodom jeho návštevy

Pri nepokojoch v Urumči zahynulo v nedeľu najmenej 156 ľudí. Podľa Pekingu boli medzi obeťami najmä Chanovia, príslušníci väčšinového etnika v Číne, na ktorých Ujguri zaútočili. Ujguri však tvrdia, že obete pochádzajú z ich radov, prišli o život pri zásahu čínskych bezpečnostných síl proti demonštrantom a bolo ich oveľa viac, ako tvrdí Peking.

V pondelok čínski policajti pozatýkali takmer 1500 príslušníkov ujgurskej menšiny, ktorých podozrievajú z príprav protištátnych aktivít.

Nepokoje v Urumči stále pokračujú, v utorok sa napríklad vydali do mestskej časti obývanej Ujgurmi Chanovia ozbrojení nožmi. Nie je známe, že by pri utorňajšom vyčíňaní Chanov niekto prišiel o život. Väčšina informácií z oblasti je však preosievaná médiami kontrolovanými komunistickým vedením. Výnimkou bol utorňajší protest ujgurských žien, ktoré v Urumči žiadali prepustenie svojich manželov.

Zhodou okolností sa práve v čase protestu mestom pohybovali desiatky zahraničných novinárov, ktorých vzali do Urumči na "poznávací zájazd" čínske úrady, a zrejme nedopatrením sa stali svedkami protestu. "Filmujte nás," kričali na zahraničných novinárov Ujguri. Podľa agentúry AFP ujgurské ženy policajtom "hrozili päsťami a z tvárí sa im rinuli slzy". V okolí demonštrácie sa zhromaždili stovky po zuby ozbrojených policajtov.

Ujguri sú zväčša moslimského vierovyznania a čínska vláda boj proti nim označuje za súčasť boja proti terorizmu. Zahraničné ľudskoprávne organizácie však tvrdia, že boj proti terorizmu je pre Peking len zámienkou na to, aby sa mohol vysporiadať s nepohodlnou menšinou, ktorá sa bráni proti násilnému potláčaniu svojej kultúry a tradícií, podobne ako Tibeťania.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu