Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Poľsku a Rakúsku lejaky, na západe Európy horúčavy

(Zdroj: SITA)

VARŠAVA /VIEDEŇ - Poľsko a Rakúsko zasiahli prudké lejaky. V Poľsku po nich zahynul mladý muž. Na niektorých miestach Rakúska napršalo za hodinu až 30 litrov vody na meter štvorcový. Západnú Európu naopak sužujú horúčavy.

Náhle prietrže mračien zaplavili od začiatku týždňa Varšavu, Gdansk a Bialystok. Pri búrke zahynul v garáži muž (†27). Chcel z nej odviesť auto. Zrejme ho zabil elektrický prúd, pretože na zaplavenej podlahe ležala predlžovačka zapojená do siete. Na poľskej strane Tatier včera blesk zranil turistku. Záchranári ju previezli do nemocnice v Zakopanom.

Rakúskom sa prudká prietrž mračien prehnala už v stredu v podvečer. Na niektorých miestach na severe krajiny napršalo až 30 litrov vody na meter štvorcový. V Štajersku na juhu Rakúska museli evakuovať ďalších ľudí, lebo hrozia zosuvy podmáčanej zeme. V jednej lokalite napočítali až 500 pohybov zeminy.

Búrky z horúčav čakajú aj v Nemecku. Vo vnútrozemí sa teploty pohybovali okolo tridsiatky. Briti zase namerali najvyššie teploty za posledné tri roky. Aj keď je tam bežný priemer 20 stupňov, cez obed sa teploty vyšplhajú cez 30.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu