Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Na Orave odvolali stav ohrozenia, na Kysuciach trvá

ŽILINA - V 12 obciach Hornej Oravy odvolali dnes na poludnie tretí stupeň povodňovej aktivity. Informoval o tom šéf Obvodnej povodňovej komisie v Dolnom Kubíne Miloš Murina.

Situácia sa v tejto lokalite po víkendových záplavách už stabilizovala, v dotknutých obciach čistia vodné toky a hrádze, revitalizujú pozemky, čistia odtoky, aby pri prípadnom ďalšom daždi voda opäť nenarobila problémy.

Ako ďalej informoval Murina, vodu z pivníc rodinných domov už odčerpali, očistili aj cesty od nánosov bahna. Po víkendových silných búrkach a výdatnom daždi zaplavilo stovky rodinných domov, záhrad, ciest, zosunuli sa brehy, ohrozená bola aj statika niektorých budov. Rozsiahle škody budú vyčísľovať až po záchranárskych prácach. Následky povodní odstraňujú aj v Starej Bystrici a Radôstke, ktoré zasiahol vodný živel v pondelok.

Ako povedal starosta Radôstky Jaroslav Sekula, schyľuje sa k dažďu, preto ešte ponechali tretí stupeň povodňovej aktivity. Výdatný lejak zasiahol výrazne jednu lokalitu obce, vyliali sa miestne potoky, voda poškodila aj stĺpy obecného rozhlasu, niektorí obyvatelia obce boli odrezaní od sveta, pretože zaplavilo most, ktorý k nim viedol.

Už je prejazdný, sprejazdňujú aj ďalšie komunikácie a upravujú korytá miestnych tokov. V Starej Bystrici zasiahla povodňová vlna v pondelok naraz šesť lokalít obce nezávisle od seba. Po enormnom množstve zrážok voda stekala z okolitých hôr. Poškodila tiež približne 200-metrový úsek cesty v lokalite Skríželné.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu