Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Len jedna mutácia a na vírus H1N1 lieky nezaberú

(Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Podľa amerických vedcov nie je súčasná podoba vírusu H1N1 veľmi účinná pri napadaní ľudí. Vo svete sa už ale objavili prípady jeho odolnosti voči antivirotikám. Vedci varujú, že stačí len jedna mutácia vírusu a lieky nezaberú.

Americkí vedci vo svojej štúdii varovali, že chrípkové vírusy sa rýchlo menia. Súčasný priaznivý stav nemusí trvať dlho. Vírus H1N1 má podľa v sebe proteín, ktorý nie je príliš úspešný pri spájaní sa s receptormi v ľudskom dýchacom ústrojenstve. Objav neveľkej účinnosti vírusu podľa odborníkov Massachussettského technického inštitútu zodpovedá aj spôsobu jeho doterajšieho šírenia.

Nákaza väčšinou vo veľkej miere prepukla napríklad v rámci rodiny alebo školy. Ďalej sa ale nešírila. Vedci tiež zistili, že vírus je v zažívacom trakte ešte aktívnejší ako bežná chrípka. U 40 percent nakazených spôsobuje črevné ťažkosti a zvracanie.

Počet prípadov novej chrípky vzrástol za minulý týždeň v USA na 34 tisíc. O 34 percent sa zvýšil aj počet úmrtí na túto chorobu na 170.

Japonsko včera potvrdilo prvý prípad odolnosti nového kmeňa vírusu voči lieku Tamiflu. V pondelok oznámili prvý prípad rezistencie na svete Dáni. Včasné podanie tohto antivirotika zmierňuje príznaky choroby a znižuje riziko, že sa choroba prenesie ďalej. Štúdia amerických vedcov pritom varuje, že súčasnej podobe vírusu H1N1 možno stačí len jedna mutácia, aby sa stal odolný voči liekom ako je Tamiflu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu