Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Pri záplavách v Čechách najmenej šesť mŕtvych!

NOVÝ JIČÍN - Záplavy v Čechách si zatiaľ oficiálne podľa polície vyžiadali šesť obetí. Na Novojičínsku sa štyria ľudia utopili a dva zomreli zrejme na zlyhanie srdca, lebo sa k nim kvôli vode nedostali včas záchranári.

Traja utopení boli z Jeseníka nad Odrou a jedna žena sa zahynula v Novom Jičíne - Žiline. Policajti nemajú zatiaľ žiadne bližšie informácie. Voda stále opadáva a polícia sa k obetiam záplav musia najskôr dostať.

Zhruba sedemdesiatročného muža v Kuníne prišli síce ratovať hasiči a pokúšali sa ho oživiť, ale neúspešne. Sanitky nemohli prísť ani k osemdesiatročnej seniorke v Bernaticiach. Ako upozorňujú hasiči, počet obetí nemusí byť konečný.

V noci na niektorých miestach Čiech spadlo až 50 litrov zrážok na meter štvorcový. Voda z rozvodnených moravskoslezských riek mieri do Odry a odtiaľ do Poľska. Predtým však dorazí do Ostravy, kde už začali robiť protipovodňové opatrenia. Budú stavať približne 200 metrovú hrádzu.

Pred polnocou museli evakuovať domov dôchodcov v Novom Jičíne. Prasklo totiž veľkokapacitné plynové potrubie a hrozil výbuch. Plynovod viedol cez rieku a poškodila ho voda.

Záplavy zužujú aj ostatné oblasti na juhu Čiech a strednú Moravu. Zaplavilo stovky domov, v ktorých zostali uväznení ľudia. Vyliate rieky zatopili autá, niektoré aj s posádkami. Na severnej Morave sú na štyroch tratiach podmáčané koľajnice a nejazdia vlaky.

Najväčšie zrážky boli dnes v noci v oblasti Novohradských hôr, Šumavy a Jeseníkov. Do rána podľa odhadov spadlo 20 až 50 litrov vody na meter štvorcový. Na juhu Čech by mali hladiny riek i napriek dažďom pomaly klesať. Ľudia začali rátať škody. Zatiaľ ich zahlásili za niekoľko desiatok miliónov korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu