Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Dunaj prudko stúpa, záplavy zatiaľ nehrozia

Stúpajúca voda Dunaja v Bratislave
Stúpajúca voda Dunaja v Bratislave

BRATISLAVA - Veľké dažde v Nemecku a Rakúsku spôsobili, že Dunaj neustále prudko stúpa. Dnes ráno mal pri Devíne 647 centimetrov. Hydrometeorológovia však upokojujú, že vyliatie z koryta zatiaľ nehrozí.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu I. stupňa pred povodňami. Týka sa územia v okolí slovenského úseku Dunaja a trvá do dnešného poludnia. Peter Minárik so Slovenského vodohospodárskeho podniku informoval, že očakávajú povodňovú vlna z Nemecka a Rakúska v najbližších dňoch. Prijali už náležité opatrenia.

Vodohospodári vypratali stavenisko protipovodňovej ochrany v Devínskej Novej Vsi. „Sme pripravení vyskúšať mobilnú protipovodňovú ochranu na Slovanskom nábreží v Devíne a na parkovisku na Fajnorovom nábreží v bratislavskom Staré Mesto," povedal Minárik.

Hladina Dunaja vo Viedni včera prudko stúpala. Mestu však zatiaľ nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Prietok na viedenskom úseku Dunaja po výdatných dažďoch v Nemecku a Rakúsku dosiahol 5 tisíc kubických metrov za sekundu. Ďalšie stúpanie sa očakáva až do piatkového predpoludnia. Vtedy by mal kulminovať pri 8 tisíc kubických metroch za sekundu. Časť vody preto od utorka smerujú do odľahčovacieho kanála súbežného s hlavným korytom.

V severných a východných častiach Rakúska dnes očakávajú silné dažde. Povodňovú pohotovosť predtým vyhlásili v meste Steyr v Hornom Rakúsku. Museli uzavrieť nábrežia pri rozvodnených riekach Enns a Steyr. Kritickú hranicu prekročili aj hladiny tokov v Dolnom Rakúsku, kde armáda aktivizovala svoju protipovodňovú centrálu. Rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann v utorok vyhlásil, že armáda môže v prípade povodní nasadiť 10 tisíc vojakov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu