Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Na Dunaji možno vyhlásia 2. stupeň

Zvýšená hladina rieky Dunaj
Zvýšená hladina rieky Dunaj (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na Dunaji možno dnes podvečer vyhlásia druhý stupeň povodňovej aktivity. Potvrdil to technický námestník riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku Peter Minárik.

"Vzhľadom na predpovede uvažujeme, že druhý stupeň vyhlásime o 18:00. Môžeme tak urobiť, hoci Dunaj by mal výšku pre tento stupeň dosiahnuť až v noci. Je to aj pre bezpečnosť," povedal Minárik. Dunaj totiž stále stúpa, výška hladiny sa približuje k 700 cm. Situácia na slovenskom úseku Dunaja je ovplyvnená vývojom v Nemecku a Rakúsku. Podľa Minárika síce v Nemecku stúpa hladina Dunaja mierne, v Rakúsku je však situácia omnoho horšia. "Tam sa napríklad prekročili predpovede pre jednotlivé vodomerné stanice," konštatoval Minárik.

Ako ďalej uviedol, vyliatie Dunaja v hlavnom meste zatiaľ nehrozí, aj keď v prípade rapídneho zhoršenia situácie sa to do budúcnosti vylúčiť nedá. "Petržalka je bezpečná a chránená, protipovodňová ochrana na Prístavnej ulici je dokončená už dlhšie," povedal Minárik. Práve Prístavná ulica, ktorá vedie od Mosta Apollo a prechádza popri Zimnom prístave až k Prístavnému mostu, predstavovala v minulosti počas záplav najväčšie nebezpečenstvo pre mesto. Oproti okoliu sa totiž nachádza akoby v údolí. Ochranná línia je postavená aj na väčšej časti ľavého brehu Dunaja. Mierne zložitejšia situácia je v okrajových častiach mesta - v Devíne a Devínskej Novej Vsi. "Pri Slovanskom nábreží v Devíne je línia síce funkčná, ale od Moravy je to horšie. Tam bude asi zaplavené parkovisko, aj keď asi nie viac ako v minulosti," konštatoval Minárik. Na otázku, či sa bude dnes stavať pohyblivá ochranná línia v niektorých úsekoch, odpovedal záporne. "Dnes to určite nebude, možno vo štvrtok. Odkladáme to do poslednej chvíle. Rýchlo sa to totiž stavia a okrem toho by sme to museli strážiť pred zberateľmi. Je tam totiž hliník," dodal Minárik.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu