Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Povodne na Dunajci a Poprade nehrozia

Povodie rieky Dunajec
Povodie rieky Dunajec (Zdroj: SITA)

POPRAD – Obyvatelia v povodí riek Poprad a Dunajec sa v najbližších dňoch nemusia obávať plošných povodní. „Nič nenasvedčuje tomu, že by bola nejaká plošná povodeň. Môže sa však vyskytnúť lokálna povodeň na niektorých menších tokoch,“ uviedol riaditeľ Správy Dunajca a Popradu Anton Baláž.

Ešte dnes ráno bola na miestnom potoku Kamienka v Hniezdnom v okrese Stará Ľubovňa hladina na úrovni 1. stupňa povodňovej aktivity. Popoludní už hladina Kamienky klesla. Lokálne povodne môžu vzniknúť v prípade búrok a výdatného dažďa na malom území. „Malé toky môžu stúpnuť, ale to sa nedá predpovedať,“ dodal Baláž.

Správa Dunajca a Popradu má na tento rok naplánovaných niekoľko investičných akcií zameraných na úpravu vodných tokov a protipovodňové opatrenia. Takmer vo všetkých prípadoch ide o odstraňovanie následkov povodní z predchádzajúcich rokov. Najväčšou investičnou akciou tohto roku bude úprava Jakubianky v obci Nová Ľubovňa, ktorú zasiahli povodne v lete minulého roku. Celkové náklady na úpravu Jakubianky predstavujú približne 0,5 mil. eur. Ďalšie úpravy budú vodohospodári robiť na Ľubickom potoku v Zaľubici v okrese Kežmarok a na Štrbskom potoku v Štrbe v okrese Poprad.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu