Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dedinčania trpia záhadnou nevoľnosťou po páde meteoritu

Kráter je 30 m široký a 6 m hlboký. Zobraziť galériu (2)
Kráter je 30 m široký a 6 m hlboký. (Zdroj: SITA)

LIMA - Obyvatelia obce Caranca v juhovýchodnej časti Peru sa sťažujú na nevoľnosť odvtedy, čo v sobotu neďaleko ich obce dopadol meteorit. Bolesti hlavy a zvracanie vraj vyvoláva "zvláštny zápach", ktorý sa šíri z krátera vytvoreného meteoritom. Oznámil to v pondelok v peruánskom rozhlase riaditeľ regionálnej zdravotnej služby Jorge Lopez.

Sedem policajtov, ktorí boli vyslaní na miesto situáciu vyšetriť, majú rovnaké zdravotné problémy. Museli dostať kyslík a previezli ich do nemocnice na pozorovanie.

Pád meteoritu sprevádzal veľký záblesk, nasledovalo zemetrasenie. Otrasy pôdy vyvolali v oblasti paniku. Na miesto dopadu vyslali tím záchranárov a vedcov. Tí našli kráter s priemerom 30 metrov a hĺbkou šesť metrov.

"Z krátera vyteká horúca voda a čiastočky rozdrvenej horniny a popola sa nacházajú v širokom okolí," uviedol predstaviteľ miestnej správy Marco Limache. "Miestni obyvatelia sú veľmi znepokojení," dodal.

Svedkovia udalosti videli na oblohe "veľkú ohnivú guľu" a mysleli si, že je to horiace lietadlo rútiace sa na zem. Peruánske orgány však po preskúmaní situácie popreli, že by mohlo ísť o lietadlo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu