Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Klausov exhovorca spochybnil útoky z 11. septembra

Petr Hájek
Petr Hájek

PRAHA - Blízky spolupracovník prezidenta Václava Klausa a jeho bývalý hovorca Petr Hájek podľa Mladej fronty Dnes (MfD) považuje za reálnu možnosť, že teroristické útoky z 11. septembra 2001 nezorganizovali islamskí radikáli, ale americké tajné služby.

„Existuje dosť reálna možnosť, že 11. september naozaj zorganizovali tajné služby USA," cituje denník z novej Hájkovej knihy esejí nazvanej Smrť v stredu. Svoje tvrdenie autor nepodporuje žiadnymi dôkazmi, píše denník.

Pri útokoch v septembri 2001 uniesli islamskí radikáli štyri plne obsadené lietadlá. Dvoma z nich narazili do budov Svetového obchodného centra v New Yorku a jedným do budovy Pentagonu vo Washingtone. Štvrté lietadlo na svoj cieľ nedoletelo, lebo sa zrútilo po tom, ako sa teroristom postavili cestujúci na odpor. Útoky si vyžiadali niekoľko tisíc obetí.

Podľa MfD sa Hájek vo svojej knihe tiež domnieva, že vodca teroristickej siete al – Káida Usáma bin Ládin je pravdepodobne len mediálnou fikciou. „Osobne sa prikláňam k názoru, že Usáma (v podobe, v akej ho pozná celý svet z jeho komických televíznych prejavov) nikdy neexistoval,“ píše v knihe. Na inom mieste označuje exprezidenta Havla za „radikálneho neomarxistu“ a „zaprisahaného ľavičiara“.

O udalostiach zo 17. novembra 1989, ktoré odštartovali pád komunizmu vo vtedajšom Československu, Hájek píše: „17. november bol vcelku bezvýznamný incident. Bezpochyby nešlo o spontánny ľudový čin.“ Demonštrantov priviedla do ulíc podľa Hájka manipulatívna mediálna propaganda, ktorá v nich vzbudila pocit, že „už sa to môže“, píše MfD. „Rok 1989 v Československu nebol demokratickou revolúciou (tým menej zamatovou) či povstaním za slobodu. Nešlo o ľudové povstanie proti utlačovateľskému režimu," píše podľa novín Hájek v knihe.

Z jeho knihy podľa MfD vyplýva, že svet sa skladá z dvoch skupín ľudí - pravičiarov obdivujúcich Klausa a ľavicových marxistov, pričom za marxistu označuje aj exprezidenta USA G. W. Busha.

Klaus v reakcii na otázku MfD uviedol, že Hájkova kniha je v niečom - napríklad v názore na úlohu médií - objavná a nesmierne užitočná. „Hájek primárne hovorí, že nános mediálnej manipulácie nad 11. septembrom, nad Usámom bin Ládinom i nad bombardovaním Srbska je obrovský. A to núti každého k zamysleniu. Tým vôbec nehovorím, že zastávam Hájkov názor na to, ako asi tieto veci v skutočnosti boli alebo ako byť mohli,“ poznamenal Klaus k úvahám autora knihy o pozadí útokov 11. septembra 2001.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu