Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Klaus varuje pred pouličnými vojnami

Václav Klaus
Václav Klaus

PRAHA - Český prezident Václav Klaus je znepokojený vajíčkovými útokmi na expremiéra Jiřího Paroubka a jeho straníckych kolegov z ČSSD. Ako napísal vo štvrtkovom vyhlásení, obáva sa toho, že by situácia mohla prerásť do "pouličných vojen".

Klaus reagoval na útoky vajíčkami na predstaviteľov ČSSD, ktoré sú v posledných dňoch pravidelnou súčasťou mítingov sociálnych demokratov pred voľbami do Európskeho parlamentu. V stredu na tribúnu počas predvolebného zhromaždenia v Prahe leteli desiatky vajíčok, Paroubka aj ďalších politikov zasiahli do hlavy. "Som zdesený rozmáhajúcimi sa prejavmi násilia, nenávisti a netolerancie," napísal po mítingu Klaus.

Hádzanie vajíčok na predvolebných zhromaždeniach podľa neho nemá nič spoločné s recesiou. "Je to bezprostredný útok na elementárne princípy demokratickej súťaže politických strán, ktorú som povinný obhajovať ako prezident republiky aj ako občan," tvrdí Klaus.

Podobnými slovami hádzanie vajíčok odsúdila aj ČSSD, podľa ktorej šlo o "bezprecedentný útok na politickú kultúru, slušnosť a zabehané demokratické pravidlá". V ankete spravodajského serveru iDnes.cz viacerí politici a verejne známe osobnosti radia Paroubkovi, aby bral situáciu s humorom.

"Nemá zmysel sa hnevať, takéto veci človeka nemajú čo rozčuľovať, ak je dospelý," povedal bývalý minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg. Viac empatie voči Paroubkovi prejavil odborník na etiku Ladislav Špaček, ktorý bol hovorcom exprezidenta Václava Havla.

"V takomto prípade je každá rada drahá. Z pôvodnej neplechy sa stala riadená kampaň. Volebnú kampaň to mení na frašku, je to veľmi problematické,"
povedal Špaček.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu