Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Fico o hádzaní vajec: Nenávisť a agresia

Robert Fico, Jiří Paroubek
Robert Fico, Jiří Paroubek

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico dnes odsúdil vajíčkové útoky, ktorým v uplynulých týždňoch vo viacerých českých mestách čelil predseda českých sociálnych demokratov Jiří Paroubek. Hádzanie vajec označil za prejavy extrémizmu a netolerancie a svoju českému kolegovi poslal podporný list.

Paroubka a ďalších zástupcov ČSSD zahadzovali jeho odporcovia vajíčkami počas mítingov pred voľbami do Európskeho parlamentu. Prvé vajcia na bývalého českého premiéra leteli 13. mája v Kolíne, neskôr sa útoky opakovali, až nakoniec ich pôvodní iniciátori vyzývali na ich zastavenie. ČSSD z útokov obviňovala svojich politických súperov z pravicovej ODS, ktorá to však odmietla.

"Som šokovaný nielen tým, že prejavy netolerancie a extrémizmu sú interpretované ako neškodná recesia, ale najmä podporou, akú získali v médiách, a tiež tým, že ich tvrdo a nekompromisne neodsúdili predstavitelia ostatných demokratických strán na českej politickej scéne," napísal Fico v liste, ktorého znenie poslala hovorkyňa Smeru-SD Katarína Kližanová Rýsová.

Počínanie Paroubkových odporcov opísal premiér aj ako "nezmyselnú nenávisť" a "nepriateľskú agresiu". Na Slovensku, kde je o európske voľby tradične nízky záujem, sa podobné útoky počas kampane nevyskytli. Vážnejší vajíčkový incident sa však stal ešte za federácie v Bratislave, keď rozvášnený dav napadol vajíčkami vtedajšieho československého prezidenta Václava Havla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu