Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Začnú s identifikáciou obetí airbusu

(Zdroj: SITA)

FERNANDO DE NORONHA - Francúzski experti začnú v utorok s identifikáciou prvých šestnástich tiel, ktoré našli v Atlantickom oceáne po havárii lietadla spoločnosti Air France. Brazílska vojenská loď privezie pozostatky na súostrovie Fernando de Noronha, odkiaľ ich letecky prepravia do brazílskeho prístavu Recife.

Telá sa pokúsia identifikovať pomocou vzoriek DNA a zubných kariet, ktoré získali od príbuzných obetí. Brazílske úrady informovali, že od soboty pátracie tímy objavili 24 telesných pozostatkov. Ďalších päť tiel sa nachádza na francúzskej fregate, ktorá sa zúčastňuje na pátracej operácii. Celkovo sa tak našlo 29 tiel.

Telá a trosky z lietadla Airbus 330-200 našli asi 1100 kilometrov od severovýchodného pobrežia Brazílie. Medzi troskami je aj chvostová časť lietadla, ktorú už vezú na expertízu. Práve v chvostovej časti sa nachádzajú čierne skrinky, ktoré by mohli objasniť nehodu Airbusu, ktorý sa 1. júna zrútil do Atlantiku na ceste z Ria de Janeiro do Paríža.

Po čiernych skrinkách bude pátrať francúzska jadrová ponorka, ktorá by mala do oblasti havárie priplávať v stredu. Skrinky, ktoré budú vysielať signály ešte tri týždne, sa môžu nachádzať v hĺbke až 6000 metrov. Ak ich ponorka nájde, vylovia ich pomocou malej výskumnej ponorky Nautile, ktorú použili pri prieskume potopeného Titanicu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu