Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Za letecké nešťastie vraj môže chybný rýchlomer!

(Zdroj: SITA)

RECIFE - Brazílske vzdušné sily v sobotu našli telá a trosky z nezvestného lietadla spoločnosti Air France, ktoré sa v pondelok stratilo nad Atlantickým oceánom. Francúzski vyšetrovatelia z agentúry BEA medzitým informovali, že súčiastky potrebné k meraniu vzdušnej rýchlosti prevádzkovateľ lietadla nevymenil, tak ako mu to odporúčal výrobca.

BAE uviedla, že piloti počas toho, ako vleteli do masívnej búrky, dostávali z viacerých prístrojov rozporuplné informácie o rýchlosti svojho stroja smerujúceho z Brazílskeho Rio de Janeiro do Paríža. Spoločnosť Airbus odporučila všetkým leteckým spoločnostiam používajúcim jej stroje typu A330 vymeniť súčiastky na meranie rýchlosti známe ako trubice Pitot.

"Neboli vymenené," na lietadle, ktoré havarovalo, informoval Alain Bouillard, šéf francúzskej leteckej dopravy. Spoločnosť Air France toto vyhlásenie odmietla komentovať. Vyšetrovatelia však varujú, že ešte je príliš skoro na závery o úlohe, ktorú zohrali v celom nešťastí trubice Pitot, resp. ich nevymenenie.

"Neznamená to, že bez ich výmeny bolo lietadlo A330 nebezpečné," vyhlásil zástupca BAE. Ako však dodal, Airbus odporučil svojim zákazníkom vymeniť ich "z viacerých dôvodov". Medzitým v sobotu ráno asi 70 kilometrov južne od miesta, kde lietadlo spoločnosti Air France vyslalo posledné signály, našli brazílski záchranári dve neidentifikované telá obetí nešťastia.

Zatiaľ je známe len to, že išlo o osoby mužského pohlavia. Okrem nich sa podarilo asi 640 kilometrov severovýchodne od ostrovov Fernando De Noronha nájsť aj kožený kufrík patriaci pravdepodobne jednej z obetí incidentu, v ktorom sa nachádzala letenka spoločnosti Air France.

"Na základe čísla letenky vieme potvrdiť, že patrila jednému z pasažierov tohto letu," uviedol zástupca brazílskych vzdušných síl. Podľa agentúry AP spoločnosť Air France už súčiastky Pitot vymenila na inom modeli Airbusu - A320. Urobila tak po tom, ako sa piloti sťažovali na podobné problémy, teda zmätočné pokyny ohľadom rýchlosti letu.

Lietadlo spoločnosti Air France typu Airbus 330 zmizlo z radarov na ceste z Ria de Janeira do Paríža v pondelok. Na jeho palube sa nachádzalo 228 osôb, medzi nimi aj traja Slováci. Vyšetrovatelia nepredpokladajú, že by ktorýkoľvek z cestujúcich nešťastie prežil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu