Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Neonacisti si uctia padlých vojakov Wehrmachtu

PRAHA - Českí neonacisti si plánujú v sobotu uctiť "skutočných hrdinov 2. svetovej vojny" položením vencov na hroby padlých vojakov Hitlerovho Wehrmachtu v Jihlave.

Akcia, na ktorej by sa malo zúčastniť asi 200 neonacistov, je riadne nahlásená na jihlavskom magistráte a podľa jeho tajomníka Lubomíra Dohnala nebol dôvod ju zakazovať: "Zhromaždenie nahlásili v súlade so zákonom, nemali sme dôvod preverovať osoby, ktoré ju nahlasovali," cituje Dohnala internetový server iDnes.cz. Akciu nahlásil Martin Václavek, známy člen jihlavskej bunky militantného hnutia Národný odpor.

"Dnešným systémom účelovo skresľované dejiny uznávajú len jedny obete tejto vojny - tie, ktoré padli na strane režimov riadených svetovládcami. Na druhej strane však položili svoje životy skutoční hrdinovia Európy, na ktorých nemôžeme a nesmieme nikdy zabudnúť!" píše sa v pozvánke na podujatie, ktorú neonacisti zavesili na viacerých českých, maďarských a nemeckých internetových stránkach.

"Nechce sa mi ani veriť, že je niečo podobné v súčasnosti možné a že takéto názory môže zdieľať časť našich občanov," cituje iDnes.cz Milouša Červencla, riaditeľa pamätníka v Lidiciach, ktoré za 2. svetovej vojny vyhladili nemecké vojská.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu