Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Podzemný požiar v JAR: 61 mŕtvych!

JOHANNESBURG - Počet obetí nedeľného požiaru v opustenej zlatej bani Velkom na severovýchode JAR vzrástol na 61. Dnes vyniesli na povrch ďalších 25 mŕtvych. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestnu políciu.

Baňu Eland v provincii Free State opustila spoločnosť Harmony Gold, ktorá situáciu teraz monitoruje. Podľa vyjadrenia spoločnosti môžu byť ďalšie mŕtvi stále pod zemou. Nehodlá však podzemie prehľadávať, nakoľko je extrémne nebezpečné.

V štáte s 25-percentnou nezamestnanosťou však ani takéto nešťastie neodradí mužov od rizikového, ale lukratívneho zárobku. Ilegálni baníci, nazývaní tiež "zlatí piráti", sú súčasťou organizovaného zločinu, ktorý každoročne vyprodukuje zlato v hodnote 250 miliónov dolárov. Iba za posledné dva týždne zadržali v bani Eland 294 baníkov.

"Nielenže nelegálni baníci kradnú zlato v hodnote miliónov randov, ale následné nehody sú vždy veľmi zlé," povedal hovorca juhoafrických odborov Solidarity Jaco Kleynhans. Baníci údajne trávia pod zemou celé týždne až mesiace.

Juhoafrická republika je jedným z najväčších svetových producentov zlata. Má jedny z najhlbších baní na svete, ktoré vedú kilometre pod zemský povrch. Mŕtvych baníkov údajne vyniesli na povrch z hĺbky 1400 metrov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu