Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Policajti im kľačali na hlave, pichali prsty do očí

(Zdroj: ČTK)

PRAHA - Demonštranti, ktorí chceli v stredu na pražskom mítingu ČSSD protestovať proti expremiérovi Jiřímu Paroubkovi - a niektorí z nich si aj doňho hodiť vajíčko - sa sťažujú na policajnú brutalitu.

Ako hovorí viacero svedkov, ktorých vyspovedal internetový server iDnes.cz, policajti pri zatýkaní udierali demonštrantov do tváre, kľačali im na hlavách a pichali im prsty do očí. Potvrdzuje to aj Michal Řepka, člen známej hiphopovej formácie Peneři strýčka homeboye, ktorý sa podľa vlastných slov na policajnú brutalitu nemohol pozerať a podľa viacerých svedkov sa pustil s policajtmi do bitky. "Bránil nášho kamaráta Ondřeja, ktorého policajti pri zatýkaní bili do tváre a strkali mu prsty do očí," popisuje situáciu ďalší účastník

Hádzanie vajíčok do Paroubka a jeho straníckych kolegov je v posledných dňoch pravidelnou súčasťou mítingov sociálnych demokratov pred voľbami do Európskeho parlamentu. V stredu na tribúnu leteli desiatky vajíčok, Paroubka aj ďalších politikov zasiahli do hlavy.

Proti podobným útokom sa v stredu ohradil aj prezident Václav Klaus. Ako napísal krátko po mítingu ČSSD, obáva sa toho, že by situácia mohla prerásť do "pouličných vojen". "Som zdesený rozmáhajúcimi sa prejavmi násilia, nenávisti a netolerancie," napísal Klaus. Hádzanie vajíčok na predvolebných zhromaždeniach podľa neho nemá nič spoločné s recesiou. "Je to bezprostredný útok na elementárne princípy demokratickej súťaže politických strán, ktorú som povinný obhajovať ako prezident republiky aj ako občan," tvrdí Klaus.

Podobnými slovami hádzanie vajíčok odsúdila aj ČSSD, podľa ktorej šlo o "bezprecedentný útok na politickú kultúru, slušnosť a zabehané demokratické pravidlá".

V ankete iDnes.cz viacerí politici a verejne známe osobnosti radia Paroubkovi, aby bral situáciu s humorom. "Nemá zmysel sa hnevať, takéto veci človeka nemajú čo rozčuľovať, ak je dospelý," povedal bývalý minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg. Viac empatie voči Paroubkovi prejavil odborník na etiku Ladislav Špaček, ktorý bol hovorcom exprezidenta Václava Havla. "V takomto prípade je každá rada drahá. Z pôvodnej neplechy sa stala riadená kampaň. Volebnú kampaň to mení na frašku, je to veľmi problematické," povedal Špaček.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu