Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Ázia: Pribúdajú mŕtvi, živí s hrôzou utekajú

Zobraziť galériu (24)

KOLOMBO/JAKARTA - S neuveriteľnou krutosťou pokračuje hrôza v turistických rajoch juhovýchodnej Ázie.

More vyhadzuje na pláže stále ďalších mŕtvych a prinášajú ich aj obnovované spojenia s odľahlými ostrovmi a oblasťami. Mŕtvych pribúda po tisíckach, živí s hrôzou utekajú zo zničených miest. Pred strašnými obrazmi sa zachraňujú turisti i domáci.

Strašné čísla sa menia z minúty na minútu. V oblastiach južnej Ázie postihnutých zemetrasením sa ustavične objavujú ďalší mŕtvi. Ich počet v Indonézii vzrástol na 30-tisíc. Indonézia sa tak stala v súčasnosti najpostihnutejšou oblasťou. Na Srí Lanke narátali až 20-tisíc obetí, v Indii takmer 15-tisíc.

Krajina poskytuje obraz desu. V prímorskom letovisku Khao Lak na severe ostrova Phuket sú po uliciach rozosiate desiatky mŕtvol, visia zo stromov alebo plávajú medzi brvnami v bazénoch. Mŕtvych balia do hotelových plachiet, odvážajú v nákladných autách, domácich pochovávajú v hromadných hroboch.

Tí, ktorí prežili, zo zničených oblastí utekajú. Nielen turisti, neraz i domáci. Dva milióny ľudí na Srí Lanke sa ocitli bez domova. Prečo by zostávali v sutinách, kde zahynuli ich blízki? Nocľah hľadajú v školách, modlitebniach... "Nevieme, čo máme robiť," zúfa si srílanská ministerka sociálnych vecí Sumidha Džajasénová.

Medzi mŕtvymi v Ázii sú turisti z 20 krajín sveta, z Veľkej Británie, Talianska, Nórska, USA a ďalších. Nezvestní Slováci sa, našťastie, našli všetci, v Česku sa svojim príbuzným zatiaľ neozvalo 224 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu