Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Každý siedmy väzeň z Guantánama opäť bojuje

Guantanámo
Guantanámo (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Každý siedmy z 534 väzňov prepustených z Guantánama do zahraničia sa vrátil k militantným aktivitám, informoval vo štvrtok na základe správy Pentagonu americký denník New York Times. Tieto zistenia by mohli zablokovať snahy prezidenta Baracka Obamu zatvoriť do januára 2010 kontroverzné zadržiavacie zariadenie, v ktorom sa v súčasnosti nachádza ešte ďalších 241 údajných teroristov.

Pentagon odhaduje, že 74 prepustených väzňov sa opäť venuje svojím pôvodným militantným činnostiam, pričom 29 z nich správa identifikuje menami, zvyšných 45 "z bezpečnostných dôvodov" menovite neuvádza. Medzi tých, ktorí sa vrátili k bojom, podľa

Pentagonu patrí napríklad líder jemenskej pobočky al-Kájdy Saíd Alí aš-Šihrí či afganský veliteľ Talibanu Abdulláh Gulám Rasúl. Obama dal po svojom nástupe do funkcie príkaz na zatvorenie väznice v Guantáname do konca januára budúceho roku. Na základni sa stále nachádza 241 väzňov z 30 krajín.

Zatiaľ nie je jasné, čo sa s väzňami, ktorých nemôžu poslať do ich domovských štátov, stane. Obamove rozhodnutia sa stretli so značnou kritikou republikánov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu