Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Dokument o Guantáname: Nechýbajú výkaly, moč a pľuvance

Guantánamo
Guantánamo

WASHINGTON – Dozorcovia vo vojenskom väzení na Guantáname to nazývajú „kokteil“: zmes výkalov, moču a pľuvancov, ktoré na nich hádzali väzni. Vojakov to utvrdzuje v názore, že slúžia na vojnovom poli.

Väzni naopak rozprávajú o rokoch strávených za mrežami, často bez obžaloby a odsudzujú svojich amerických väzniteľov ako „útočníkov proti moslimom... s krvou na rukách“. Nový dokumentárny film National Geographic „Explorer: Inside Guantanamo“ podľa agentúry Reuters živo opisuje každodenné napätie z pohľadu väzňov i vojakov.

„Je to neoddeliteľná súčasť boja proti teroristom,“ hovorí v dokumente dozorca z Guantánama, plukovník Bruce Vargo. Jeden z bývalých väzňov súhlasí a nazýva Guantánamo fyzickou a psychologickou „vojnovou oblasťou“. Dokument je prvým pohľadom pod povrch tohto záchytného strediska pre podozrivých z terorizmu, ktoré sa stalo celosvetovým symbolom amerického zneužívania vojny proti teroru po 11. septembri. Mohlo by ísť zároveň ale aj o posledný takýto pohľad, pretože prezident Barack Obama v januári nariadil, aby zariadenie umiestnené na americkej námornej základni, bolo do jedného roka uzavreté. Obamova administratíva skúma, čo robiť s približne 240 väzňami, ktorí sa tam nachádzajú.

Deväťdesiatminútový dokument sa natáčal vlani v auguste, keď Bushova vláda napriek celosvetovému odsúdeniu trvala na tom, že nie je možné Guantánamo uzavrieť.

Tím filmárov navštívil aj Afganistan a Anglicko, aby vyspovedal prepustených väzňov, amerických vrcholných politikov, predstaviteľov tajných služieb a právnikov a hovoril na túto tému s oboma stranami.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu