Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nová chrípka sa rozšíri do ďalších oblastí, oznámila WHO

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia v piatok oznámila, že doterajší výskum predpokladá rozšírenie vírusu prasacej chrípky (H1N1) do nových, zatiaľ nepostihnutých oblastí.

Námestník generálnej riaditeľky WHO Keidži Fukuda na zasadnutí WHO v Ženeve uviedol, že podľa štúdie expertov "sa infikoval vírusom veľký počet osôb, no nebol u nich zistený a potvrdený laboratórnymi testami." Podľa Fukudu experti očakávajú prepuknutie ochorenia a jeho šírenia v ďalších oblastiach. Momentálne nevieme, ako sa bude vírus správať v budúcnosti, povedal Fukuda.

Generálna riaditeľka WHO Margaret Chanová uviedla, že vírus "rýchle ukázal svoju schopnosť ľahko sa prenášať z človeka na človeka, rýchlo sa šíriť v postihnutých krajinách ako aj do iných oblastí. "Očakávame, že sa bude naďalej šíriť," povedala Chanová a zdôraznila, že "je to čas veľkej neistoty a tlak na vlády, ministrov zdravotníctva a WHO."

Podľa posledných údajov WHO ochorelo na prasaciu chrípku (vírus denne postihne viac ako 1000 osôb) 7520 ľudí v 34 krajinách. Doteraz chrípke podľahlo viac než 60 ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu