Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nedohodli sa, vakcína proti novej chrípke nebude

ŽENEVA – Počet ochorení na novú chrípku prekročil 7-tisíc prípadov. Experti však stále nevedia výrobcom jednoznačne povedať, či majú vyrábať vakcínu proti novému vírusu.

V Ženeve sa preto zišli zástupcovia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), zdravotnícki experti a výrobcovia vakcín. Ale ani tam sa nedohodli na žiadnom závere o výrobe vakcíny proti vírusu H1N1.

Ako píše agentúra AP, problém je v tom, že výrobcovia môžu naraz vyrábať iba jednu vakcínu. Buď proti bežnej sezónnej chrípke alebo proti pandémii. Výroba pritom trvá mesiace. Ak by sa ukázalo, že odhady expertov sú chybné a pandémia novej chrípky vypukne, v polovici procesu sa nedá prejsť na druhú možnosť. V tejto chvíli si zdravotnícki experti nie sú istí, ako je nová chrípka smrteľná a či bude treba skôr vakcínu proti vírusu bežnej chrípky alebo proti vírusu H1N1.

Bežná sezónna chrípka pripraví každoročne o život asi pol milióna ľudí. Na novú chrípku zatiaľ zomrelo 69 ľudí. Najviac chorých je v USA a to 4 298. Traja zomreli. V Mexiku je 2 656, z toho 64 je už na druhom svete a krivka epidémie tam klesá. Ďalší dvaja zomreli v Kostarike a Kanade.

V Európe má chrípku A(H1N1)najviac ľudí v Španielsku a to 100, po nej nasleduje Veľká Británia s 78 prípadmi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu