Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Novým najvyšším veliteľom v Európe bude americký admirál

James G. Stavridis
James G. Stavridis

BRUSEL - Výbor pre obranné plánovanie NATO vyhovel žiadosti prezidenta USA Baracka Obamu o uvoľnenie amerického generála Bantza J. Craddocka z postu hlavného veliteľa spojeneckých síl v Európe, ktorého nahradí americký admirál James G. Stavridis.

Aliancia o tom informovala prostredníctvom vyhlásenia, ktoré v utorok zverejnila na svojej internetovej stránke. Členovia výboru podľa neho schválili prepustenie Craddocka s "veľkou ľútosťou" a v mene vlád členských štátov NATO mu vyjadrili vďaku za jeho "vynikajúcu službu".

Admirál Stavridis v súčasnosti pôsobí ako veliteľ Južného veliteľstva ozbrojených síl USA. Okrem pozície v NATO ho prezident Obama nominoval na post veliteľa ozbrojených síl USA v Európe. Tlačová agentúra AP v utorok uviedla, že Stavrdis má povesť otvoreného zástancu takzvanej "inteligentnej sily", čo je označenie pre kombináciu vojenskej sily a schopnosti presvedčiť prostredníctvom diplomacie, pomoci a obchodu.

Podľa AP bol jeho nástup do velenia NATO a amerických síl v Európe očakávaný po tom, ako ho v marci nominoval Obama. Agentúra tiež cituje hovorcu NATO Jamesa Appathuraia, podľa ktorého je výmena naplánovaná na 2. júla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu