Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Veliteľ armády na Fidži oznámil prevzatie moci v krajine

Veliteľ fidžijskej armády Frank Bainimarama.
Veliteľ fidžijskej armády Frank Bainimarama.

SUVA - Veliteľ fidžijskej armády Bainimarama dnes oznámil, že zbavil premiéra Laisenia Qarase moci a prevzal vládu v krajine. Napísali to tlačové agentúry.

Fidžský premiér označil v pondelok situáciu v krajine za "puč". Jedná sa o štvrtý prevrat za posledných dvadsať rokov, poznamenala agentúra Reuters. Viceadmirál Bainimarama od májového znovuzvolenia Qarase na ďalších päť rokov opakovane varoval, že vláda je skorumpovaná a nedôsledná voči "pučistom" z roku 2000. Súčasnú vládu chcú vojaci nahradiť dočasným civilným kabinetom, ktorý krajinu privedie k predčasným voľbám. Prevrat podľa analytikov ohrozuje krehký cukrovarenský a turistický priemysel, rovnako ako to bolo v prípade predchádzajúcich "pučov".

Vojaci dnes podľa agentúry AP trikrát prenikli do premiérovho domu. V pondelok sa taktiež pokúsili autom preraziť do jeho oficiálneho sídla, ochranka im v tom však zabránila. Fidži pozostáva z viac než 300 ostrovov, z nich tretina je neobývaná. Zhruba 51 percent z jeho 900.000 obyvateľov tvoria domorodci, 44 percent je indického pôvodu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu