Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Merkelová Turecku: Nemôžeme brať do Európy každého

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Turecko by sa nemalo stať plnoprávnym členom Európskej únie. Zhodli sa na tom v nedeľu na predvolebnom zhromaždení nemeckej Kresťansko-demokratickej únie (CDU) v Berlíne nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Nicolas Sarkozy.

Obaja najvyššie postavení politici dvoch najsilnejších členských krajín EÚ dávajú svoj nesúhlas s tureckým členstvom najavo už dávno, únia však napriek tomu s Tureckom o členstve od roku 2005 formálne rokuje.

"Nemôžeme brať do Európy každého ako plnoprávneho člena. Musíme začať rozmýšľať o tom, aké bude mať táto Európa hranice. To by nemalo logiku, keby mala únia stále viac členov, a o ničom by sa v nej už nedalo rozhodovať," vyhlásila na mítingu Merkelová. "Angela Merkelová má pravdu, keď hovorí, že Európa musí mať svoje hranice. Európa bez hraníc by bola Európou bez vôle, bez identity, bez hodnôt," podporil nemeckú kancelárku Sarkozy.

Odporcovia vstupu Turecka do únie vrátane Sarkozyho a Merkelovej argumentujú okrem iného zlým stavom v oblasti ľudských práv v tejto krajine, neblahým dopadom, ktorý by mal jej prípadný vstup na európske hospodárstvo, ako aj tým, že krajina do Európy ani geograficky nepatrí. Podľa zástancov začlenenia Turecka do EÚ je však za odmietavým postojom Sarkozyho, Merkelovej a ďalších politikov skôr strach z invázie islamu do kresťanskej Európy.

Naposledy si svoje užil za podporu tureckého členstva v EÚ americký prezident Barack Obama, keď mu viacero európskych politikov vrátane Sarkozyho či šéfa rakúskej diplomacie Michaela Spindeleggra odkázalo, že Spojené štáty sa do tejto otázky nemajú čo pliesť. "Spojené štáty a Európa musia brať moslimov ako priateľov, susedov a partnerov v boji proti neprávostiam, intolerancii a násiliu. Približovanie Turecka k členstvu v EÚ by bol dôležitý signál, že sme tejto agende verní," vyhlásil americký prezident počas návštevy v Európe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu