Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Predstavili program na zosadenie Merkelovej

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) v sobotu na stretnutí v Berlíne dokončila svoj volebný program, od ktorého si sľubuje, že vďaka nemu bude po septembrových voľbách menovať nástupcu súčasnej kancelárky Angely Merkelovej.

Sociálni demokrati sa pri tvorbe programu sústredili na sedem priorít, medzi nimi je aj zvýšenie daní pre najviac zarábajúcich a zavedenie minimálnej mzdy. Program musí oficiálne schváliť stranícky kongres na svojom zasadnutí 14. júna.

Kandidátom SPD na post kancelára je súčasný minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier. "Vieme, že zvládnutie krízy je kľúčové, a preto je aj základom tohto programu. Ale ktokoľvek chce mať šancu na vládnutie, musí sa pozerať aj na dobu po kríze. Práve na to sa zameriava tento program," povedal Steinmeier.

Jednou z domácich tém SPD bude snaha o zákaz najsilnejšej ultrapravicovej Národno-demokratickej strany Nemecka. Z medzinárodného hľadiska sa strana chce zamerať na boj proti klimatickým zmením, posilnenie transatlantických vzťahov a podporu pre zmeny NATO s dôrazom na bezpečnosť.

Prieskumy verejnej mienky však hovoria v neprospech sociálnych demokratov, Steinmeiera podporuje len 22 percent Nemcov. Naopak Merkelová z Kresťansko-demokratickej únie (CDU) má na svojej strane 51 percent potenciálnych voličov. Prieskumy straníckych preferencií zo začiatku apríla hovoria o 35 percentách pre CDU a 24 pre SPD. Kresťanskí demokrati neplánujú prezentovať svoj volebný program skôr ako na konci júna. Voľby sa v Nemecku uskutočnia 27. septembra. Po posledných voľbách v roku 2005 sa dve najsilnejšie strany CDU a SPD dohodli na veľkej koalícii, oba politické subjekty tvrdia, že po tohtoročných voľbách sa takáto situácia už nezopakuje. Kľúčovú úlohu pri tvorbe vlády by teda mali zohrať menšie strany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu