Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vrah prominentného šéfredaktora si odsedí 30 rokov

ZÁHREB - Vraha šéfredaktora chorvátskeho denníka Dan v utorok poslal súd v Čiernej Hore na 30 rokov do väzenia. Damira Mandiča ešte predtým uznali vinným z účasti na zabití Duška Jovanoviča, informoval spravodajský portál Balkan Insight.

Súd v zdôvodnení rozsudku uviedol, že o vine Mandiča, ktorý je majstrom v japonskom bojovom štýle karate, nemá pochýb. Muž je vinným z "dobre naplánovanej a premyslenej vraždy", ktorú vykonal v spolupráci s neznámymi osobami, vyhlásil sudca. Podľa prokuratúry Mandiča usvedčili aj svedecké výpovede a tiež dodatočná forenzná analýza miesta činu vykonaná v spolupráci s nemeckým laboratóriom vo Wiesbadene. Mandičov obhajca však v rozpore s názorom súdu tvrdí, že podobný čin mohla vykonať len dobre organizovaná kriminálna skupina. Na protest proti verdiktu zo súdnej siene okamžite po prečítaní rozsudku odišla aj Mandičova sestra.

Šéfredaktora hlavného čiernohorského opozičného denníka zastrelili 28. mája 2004 a incident vtedy vzbudil obavy o slobodu médií v tejto balkánskej republike. Útočník strieľal na Duška Jovanoviča pred budovou denníka Dan tesne po polnoci a potom ušiel. Zabitie Jovanoviča odsúdili novinárske organizácie a skupiny na ochranu ľudských práv, ktoré naznačili, že dôvodom zavraždenia Jovanoviča mohlo byť jeho opozičné spravodajstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu