Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Po Alpách sa už nemôžu producírovať nahí

APPENZELL - Beztrestná prechádzka horskou krajinou v rúchu Adamovom či Evinom vo švajčiarskom kantóne Appenzell-Innerrhoden už nie je možná. Tamojší parlament podľa agentúr prijal nový trestný zákon, podľa ktorého nudistom vandrujúcom po Alpách hrozí pokuta od 200 frankov (asi 130 eur). Nahatí turisti sa totiž vlani na jeseň postarali o veľké pozdvihnutie.

"Reakcie obyvateľov ukázali, že takéto výjavy sú široko-ďaleko považované za nadmieru rušivé a obťažujúce," zdôvodnila kantonálna vláda zmenu zákona. Zákaz turizmu bez odevu získal bez diskusií podporu valnej väčšiny.

Novela zákona zakazuje konanie, ktoré by prekračovalo hranicu slušného správania a narušovalo zvyklosti. Medzi takéto prehrešky patrí napríklad močenie na verejnosti, hluk, odhadzovanie odpadkov a ďalšie neprístojnosti. Tieto činy norma považuje za delikty a príslušné inštitúcie ich môžu stíhať.

Putovanie krajinou bez odevu nastúpilo ako nový trend, a to predovšetkým medzi nemeckými nudistami a naturistami. Na internetových fórach a webových stránkach ho vyznávači takzvanej FKK (Freikörperkultur čiže kultúra slobodného tela) označujú za "obzvlášť prirodzený zážitok - slobodný a zdravý". Potom, čo appenzellské Alpy doporučil server nacktwandern.de (v preklade putovatnahy.de), objavili sa tu tucty odhalených turistov.

Kantonálna polícia mnohých alpinistov bez šiať načapala. Strážcovia poriadku ich ale nemohli nijako potrestať, pretože na to zákon nepamätal. Podľa agentúry AP sa očakáva, že ku sprísneniu legislatívy a k postihu naháčov pristúpia i susedné kantóny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu