Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Róma zastrelili pred dverami jeho domu!

BUDAPEŠŤ - Neznámi pachatelia zavraždili v noci na dnes vo východnom Maďarsku príslušníka tamojšej rómskej menšiny. Muža strelili do hrude v okamihu, kedy vychádzal zo svojho domu v obci Tiszalök.

Uviedla to agentúra APA s odvoláním sa na maďarské médiá. Polícia teraz vyšetruje, či má čin nejakú súvislosť s vlnou protirómskeho násilia, ktoré Maďarsko v poslednej dobe zachvátilo.

Muž v stredných rokov bol podľa tamojších obyvateľov slušný človek, ktorý dvadsať rokov pracoval v blízkej chemickej továrni. Útočníci ho zastrelili práve vo chvíli, kedy odchádzal do práce. Svedkovia si v dobe krátko pred útokom všimli v blízkosti miesta činu veľké terénne vozidlo. V túto chvíľu však nie je jasné, či skutočne išlo o auto páchateľov.

Podľa maďarských médií bola vražda v Tiszalöku už celkovo štrnástym útokom na Rómov od januára 2008.

Predchádzajúci prípad vraždy maďarského Róma sa stal vo februári v obci Tatárszentgyörgy ležiacej asi 65 kilometrov juhovýchodne od Budapešti. Vtedy zastrelili muža (27)a jeho syna (5), ktorí utekali z horiaceho domu.

V novembri 2008 zase útočníci zabili v juhomaďarskom meste Pécs rómsky manželský pár ručným granátom, ktorý vhodili oknom do rodinného domu obete. V tom istom mesiaci prišli o život dvaja Rómovia v dedine Nagycsécs na severovýchode Maďarska. Útočníci hádzali na rómske domy fľaše naplnené horľavinou a strieľali po nich z brokovníc. Výstrely zasiahli muža (43) a ženu (40), obaja následkom zranení podľahli.

Maďarské ministerstvo spravodlivosti začiatkom roka pripustilo, že polícii sa nedarí prípady vrážd Romov riešiť. Sľúbilo preto posilniť prítomnosť polície na vidieku a sprísniť zákony postihujúce ozbrojené zločiny.

K násiliu na Rómoch v Maďarsku podľa ochrancov ľudských práv prispieva štvavá kampaň polovojenskej krajne pravicovej Maďarskej gardy, ktorá organizuje pochody v obciach obývaných týmto etnikom a demonštruje proti kriminalite údajne páchanej Rómami.

Rómska komunita je v Maďarsku najpočetnejšou národnostnou menšinou - tvorí 5 až 7 percent z desetich miliónov obyvateľov. K podnecovaniu nenávisti voči Rómom v krajine prispieva i hospodársky pokles a strata pracovných príležitostí.

V Česku počas minulého víkendu podpaľači vypálili dom rómskej rodine z Vítkova na Opavsku. Neznámi útočníci vhodili do domu niekoľko zápalných fliaš. Pri požiari utrpelo popáleniny na 80 percentách tela dvojročné dievčatko, ktoré stále bojuje o život v ostravskej fakultnej nemocnici. Polícia okrem iného zisťuje, či útok nemá rasový podtext.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu