Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Disident a novinár Jiří Pelikán pracoval pre ŠtB

PRAHA - Jeden z najznámejších československých disidentov, novinár Jiří Pelikán na začiatku 60. rokov pracoval pre Štátnu bezpečnosť. ŠtB pomáhal uniesť nemeckého predstaviteľa študentského hnutia Dietra Konieckeho. Toho v máji 1961 v Československu odsúdili na 10 rokov za špionáž.

Tieto informácie priniesli dnešné české noviny Mladá fronta Dnes (MfD). Pelikán po roku 1968 emigroval. Dokumenty, ktoré potvrdzujú jeho spoluprácu s ŠtB, objavil Prokop Tomek z českého Vojenského historického ústavu.

Podľa denníka na meno Koniecki narazila ŠtB pri výsluchu študentky, ktorá sa pokúsila v roku 1959 emigrovať. Nemec často cestoval a angažoval sa v študentskom hnutí po celej Európe. To bol pre ŠtB jasný dôkaz, že je špiónom nemeckej tajnej služby. Žil ale v západnom Nemecku a tak sa ŠtB spojila s vtedy nadšeným mladým komunistom Pelikánom. Pripravili spolu plán, ako dostať Konieckeho do východného Berlína. Tam ho zatkla východonemecká polícia a tajne dopravila do Prahy, kde ho odsúdili za špionáž. Koniecki žije v súčasnosti v Španielsku.

Pelikán bol od roku 1953 až 1963 predsedom Medzinárodného zväzu študentstva. Od roku 1963 do septembra 1968 viedol Československú televíziu a patril k reformnému krídlu v KSČ. V emigrácii vydával jeden z najdôležitejších emigrantských časopisov - Listy. V roku 1999 zomrel v Ríme.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu