Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Zhorená ubytovňa v Poľsku nespĺňala viacero noriem

(Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Ubytovňa pre bezdomovcov v severopoľskom meste Kamien Pomorski, kde v pondelok pri požiari zomrelo 22 ľudí, bola v rozpore s viacerými stavebnými nariadeniami. Zistilo sa to v utorok pri prehliadke trosiek. Vláda v tejto súvislosti nariadila bezpečnostné inšpekcie v ubytovniach po celej krajine.

V prvý deň trojdňového národného smútku sa stavební odborníci v zhorenej ubytovni zamerali na odhalenie príčiny požiaru. Objavili pritom viacero pochybení v práci miestnych stavebných inšpektorov, ktorí nechali ľudí bývať v budove aj napriek tomu, že nespĺňa potrebné normy a nenariadili okamžitú nápravu stavu. Povedal to Pawel Biedziak, hovorca Najvyššej kontrolnej komory, ktorá má na starosti dohľad nad dodržiavaním regulácií.

Vláda ponúkla ľuďom, ktorí požiar prežili, pomoc vo výške milión zlotých (0,24 milióna eur). Premiér Donald Tusk zároveň uviedol, že vláda vyčlení ďalšie milióny na výstavbu novej ubytovne na inom mieste. Budova v Kamien Pomorski pôvodne slúžila ako jednoduchá ubytovňa pre robotníkov pracujúcich na ropných vrtoch. Majetkom miestnej samosprávy sa stala pred niekoľkými rokmi. V čase, keď sa z nej stala ubytovňa pre bezdomovcov, sa na budove nerobili žiadne úpravy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu