Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Povstalci a vojaci v Kongu vraždia a znásilňujú

(Zdroj: SITA)

NEW YORK – Najmenej 180 dedinčanov zabili a 90 žien znásilnili za posledné dva mesiace povstalci a vládni vojaci v nestabilnom východnom Kongu. Uviedla to dnes agentúra AP s odvolaním sa na správu organizácie na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW).

V New Yorku sídliaca organizácia zdokumentovala vraždy, znásilnenie a vypaľovanie dedín, ktorých sa dopustili bojovníci Demokratických síl pre oslobodenie Rwandy (FDLR). Tí pozostávajú predovšetkým z Rwanďanov, ktorí do Konga utiekli v roku 1994 na konci rwandskej genocídy.

V januári Kongo povolilo rwandským vládnym jednotkám prekročiť hranicu v snahe potlačiť povstalcov. Aj keď táto ofenzíva proti rebelom bola úspešná, pre civilné obyvateľstvo oblasti bola zničujúca.

„Bojovníci z FDLR zabíjajú a znásilňujú konžských civilistov ako trest za vojenskú operáciu proti nim," uviedla Anneke Van Woudenbergová, odborníčka na Kongo z HRW. Pri jednom z útokov napríklad rebeli utĺkli o stenu na smrť desaťročné dievčatko. Desiatky ďalších civilistov rozsekali mačetami.

Aj keď za väčšinu vrážd môžu povstalci, HRW má dôkazy, že aj nedisciplinovaná konžská armáda zneužívala civilistov. V marci zastavili napríklad vojaci na kontrolnom stanovišti niekoľko žien a hromadne ich znásilnili. Jedna z nich bola v šiestom mesiaci tehotenstva a po znásilnení potratila.

OSN odhaduje, že od začiatku vojenskej operácie rwandskej a konžskej armády na východe Konga utieklo z oblasti asi 250-tisíc ľudí. Státisíce obyvateľov už domovy opustili počas predchádzajúcich bojov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu