Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Súd uznal rozvod cez SMS

(Zdroj: SITA)

DŽIDDA - Saudskoarabský súd podľa striktného islamského práva šaría potvrdil rozvod, ku ktorému dal manžel súhlas z cudziny SMS správou.

Ako informoval dnes denník Arab News, muž je v Iraku, kde sa údajne bojuje v svätej vojne. Manželke (20) poslal textovú správu, že sa s ňou rozvádza. Telefonicky to potvrdil aj dvom priateľom, ktorí boli na svadbe za svedkov.

Žena sa obrátila na súd so žiadosťou, aby jej vydal oficiálne potvrdenie o tom, že je rozvedená. Sudca si predvolal oboch svedkov a tiež dvoch manželových príbuzných. Všetci potvrdili, že s nimi dotyčný o rozvode hovoril.

Muž zákona rozvod potvrdil. Keďže manželstvo „nebolo konzumované“, oznámil žene, že sa na ňu nevzťahuje nariadenie o porozvodovom období. V ňom sa má rozvedená žena zdržať ďalšieho vzťahu. Obyčajne sú to tri mesiace. Cieľom je zabrániť nejasnostiam okolo otcovstva prípadného budúceho ženinho dieťaťa. Islam považuje rozvod až za najkrajnejšie riešenie partnerských konfliktov. Najskôr sa majú vyčerpať všetky zmierovacie metódy. Aby bol rozvod platný, musí muž napísať alebo pred svedkami vysloviť predpísanú rozvodovú formulu. V prípade, že si žena ponechá deti, musí jej na ne muž pravidelne prispievať a okrem toho ešte vyplatiť peniaze pri rozvode. Ak chce vzťah ukončiť žena, musí pred súdom dokázať dôvody, ktoré ju k tomu vedú. Ak ich súd uzná, potom nariadi manželovi finančné povinnosti voči žene. Ak chce žena opustiť zväzok len z citových dôvodov, a nie pre zlé zaobchádzanie, sudca ju môže rozviesť, ale bez záruky finančné vyrovnanie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu